Magiczne przepisy i życzenia na święta

Święta pukają do drzwi, za oknami na saniach z reniferami przemyka Mikołaj z workiem prezentów…
Czego życzyć w ten piękny świąteczny czas? Chyba tego, by spotkania z najbliższymi były pełne ciepła i dobrych słów, by na białym obrusie obok potraw znalazły miejsce oczekiwane uczucia, a troski i kłopoty odeszły w cień. Nasz zespół administratorek tego życzy wszystkim odwiedzającym naszą witrynę.

Chcemy także podzielić się kilkoma przepisami świątecznymi, prostymi, ale płynącymi z serca i radości oferowania potraw, które będą na naszych stołach. Może znajdą się także na waszych?

Opłatek na bogato

Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam opłatka – przyklejał się do podniebienia i języka… Nie dawał się łatwo usunąć! Wszystko się zmieniło, gdy w domu pojawił się drugi mąż mojej mamy, Michu. Opłatek posmarował miodem, przykleił do niego drugi. Na chwilę obciążył deseczką… Wszyscy przepadają za takim bogatym opłatkiem i chętnie składają życzenia!

Ach, ten karp!

Nie wyobrażamy sobie grudniowych świąt bez karpia. Jednak wszyscy mamy ten sam problem: ości! To one nie pozwalają beztrosko cieszyć się smakiem doskonałej ryby. Czy można się ich pozbyć? Lub zrobić tak, by pałaszować karpia bez perspektywy wylądowania na pogotowiu z przysłowiową ością w gardle? Otóż jest sposób! Sprawdzony. I tak: filet karpia nacinamy ostrym, cienkim, płaskim nożem aż do skóry. Odległości między nacięciami powinny być tak małe jak się da – milimetr, dwa od siebie. Przy cięciu trzeba czuć, że się przecina ość.
Każdy kawałek ryby panierujemy metodą mąka-jajko-bułka tarta, krótko obsmażamy z każdej strony na gorącym tłuszczu (masło klarowane) i przekładamy na blaszkę. Kładziemy na wierzch wiórki masła i dopiekamy w piekarniku.
Karpia możemy przygotować wcześniej (pierwszą część) a dopiec w piekarniku przed podaniem na stół. (tekst i fot. ek)
PS W ten sam sposób można potraktować schabowego w panierce – będzie bardzo soczysty i smaczny!

A teraz coś słonego i coś słodkiego…

 

Zupa rybna wigilijna babci Mychy

Składniki

  • głowy karpia,
  • włoszczyzna,
  • śmietana,
  • suszone owoce, świeże jabłka,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier.

Wykonanie

Ugotować włoszczyznę z przyprawami. Przecedzić. Osobno ugotować suszone śliwki, gruszki i jabłka świeże. Przetrzeć jabłka do zupy, śliwki i  gruszki wyłożyć na talerze, wodę z gotowania owoców wlać do zupy. Zaklepać śmietaną. Zrobić trochę karmelu z łyżki cukru, wlać do karmelu trochę gorącej wody. Doprawić do smaku. Po ugotowaniu włożyć surowe ryby. Gotować chwilę. Zupę podawać z łazankami.

Ugotowanego karpia w sosie piernikowym podawano na tych samych talerzach z łazankami jako drugie danie.

 

Sos piernikowy do gotowanego karpia

Składniki

  • pierniki (bez lukru i ozdób),
  • rodzynki, kompot z suszu,
  • ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego),
  • przyprawy: sól, cukier ewentualnie sok z wyciśniętej cytryny

Wykonanie

Pierniki zetrzeć na tarce i zalać kompotem z suszu. Rodzynki namoczyć.
Pół godziny przed podaniem przygotować sos: do namoczonych pierników dodać ½ szklanki wina, pierniki, przyprawy. Zagotować. W razie potrzeby dolać kompotu z suszu. Sos powinien być gęsty.

Tym sosem polewamy dzwonka gotowanego karpia z łazankami. (BK)

Magiczna kapusta Danusi z Czakramu

Składniki

  • 1 kg kapusty kwaszonej,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 5-7 cebul (ok.600-700 g),
  • 1 kostka masła,
  • sól, pieprz.

Wykonanie

  1. Kapustę obgotować kilka razy, odlewając wodę i dolewając świeżej do wysokości kapusty. Z pierwszego odlania zostawić ½ szklanki na wypadek, gdyby była bez smaku (zbyt obgotowana).
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1/2 kostki masła,
  3. Pieczarki pokroić w plastry i dodać do smażonej cebuli.
  4. Połączyć cebulę i pieczarki z kapustą, dodać resztę masła, sól, pieprz. (ek)
    Uwaga: kapustę można przygotować wczesniej i zamknąć na gorąco do słoika. 


Ryba w zalewie ananasowej

Ryba:
Ok.1 kg ryby (ja robię z filetów morszczuka lub dorsza)
Rybę do tej zalewy mogą stanowić małe kawałki usmażonej ryby (jak poniżej) lub małe klopsiki rybne.
Przyprawione kawałki ryby (sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek) obtaczamy w mące i smażymy; odkładamy na talerz.

Sos – zalewa (składniki)
3-4 średnie cebule + olej do smażenia
puszka ananasów w plastrach
>  1 duży (480g) wyciskany pikantny ketchup Pudliszki
>  przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie sosu:
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę – ja kroję poziomo na 2 lub 3 części i potem promieniście w piórka, wykrawając wcześniej dolne zgrubienie;
Gdy cebula jest szklista dodajemy pokrojone promieniście ananasy;
Dodajemy ketchup;
Jeśli sos jest za gęsty (a jest prawie zawsze) rozrzedzamy go sokiem ananasowym – można dodać nawet cały sok;
Doprawiamy solą (mało) i pieprzem;
Studzimy.

Łączymy rybę z sosem:
Na spód szklanego naczynia dajemy trochę sosu i go rozprowadzamy; potem dajemy warstwę ryby i znów sos, warstwę ryby i resztę sosu.
Rybę sporządzamy na dzień lub 2 przed podaniem.
(LN)

 

Pszenica z makiem i miodem czyli staropolska kutia

Składniki:

  • 20 dkg pszenicy (1 szklanka), specjalnie wyselekcjonowana i oczyszczona bez łusek
  • 15 dkg maku
  • 5 dkg orzechów
  • 5 dkg rodzynków
  •  wanilia
  • cukier i miód
  • 1/8 litra dobrej śmietany

    Pszenicę opłukać, ugotować do miękkości (gotuje się 3-4 godziny), odcedzić i ostudzić. Mak sparzyć wrzącą wodą i trzymać na ogniu długo pod przykryciem, aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać orzechy, pszenicę, rodzynki, wanilię, cukier i miód do smaku oraz śmietanę. Wyłożyć na szklane pucharki. (ASz)

Francuski deser wigilijny, tzw. Gałązka

Składniki

  • 5 dużych jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki wody
  • sparzona skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki rodzynek

 

Bita śmietana

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie

Jabłka umyć, pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do rondla. Zasypać cukrem, wlać wodę i  dodać skórkę obraną z cytryny. Gotować na małym ogniu aż jabłka staną się szkliste.
Skórkę z cytryny usunąć, a jabłka wyłożyć do schłodzonego szklanego naczynia (np. kompotierek) i polać płynem z gotowania.
Udekorować bitą śmietaną. Położyć, wg uznania, pomarańcze, mandarynki, rodzynki, posypać posypką.

Bita śmietana

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (najlepiej w mikserze) na gęstą pianę. (HS)

Uwaga: deser podawać  po mocnym schłodzeniu w lodówce.
Przepis na 6 porcji, czas wykonania – 40 minut

 

Bezowe makiełki

Proponujemy  spróbować makiełek, robionych trochę inaczej, niż tradycyjne.

Składniki

  • mak z bakaliami i miodem,
  • małe bezy.

Wykonanie 

Z bezów i maku wykonuje się stożek, układając naprzemiennie warstwy bezów i maku, zaczynając od bezów i kończąc na bezie na szczycie. Można też układać bezowe makiełki w przeźroczystej szklanej misce. (EH-W)

 

Pyszne, proste w robieniu ciasteczka. No, wymagają trochę wałkowania.

Składniki
ciasto (3 szklanki mąki, 1/4 kg masła, 2 żółtka, 3 łyżki śmietany)
lukier na wierzch (2 białka, 1 szklanka cukru)
Sposób przygotowania
mąkę, masło, żółtka, śmietanę połączyć, zagnieść na stolnicy, schłodzić, po czym rozwałkować na dość cienkie płaty wielkości blachy (im cieńsze tym smaczniejsze ciasteczka). Przenieść ciasto na blaszkę.
białka i cukier umieścić w płaskim talerzu i utrzeć (nie ubijać) firlejką aby powstała dość gęsta masa. Pokrywamy nią, dzieląc proporcjonalnie aby wystarczyła na całe ciasto. Tak powstałą powierzchnię (na blasze) kroimy na ciasteczka, kwadraciki ok 4-5 cm. Wkładamy blachę do nagrzanego ok. 180 stopni piekarnika. pieczemy do lekkiego zrumienienia. Polecam! (AnKa) 
PonWtŚrCzwPtSobNiedz
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Przydatne linki