Święta pukają do drzwi, za oknami na saniach z reniferami przemyka Mikołaj z workiem prezentów…
Czego życzyć w ten piękny świąteczny czas? Chyba tego, by spotkania z najbliższymi były pełne ciepła i dobrych słów, by na białym obrusie obok potraw znalazły miejsce oczekiwane uczucia, a troski i kłopoty odeszły w cień. Nasz zespół administratorek tego życzy wszystkim odwiedzającym naszą witrynę.
Chcemy także podzielić się kilkoma przepisami świątecznymi, prostymi, ale płynącymi z serca i radości oferowania potraw, które będą na naszych stołach. Może znajdą się także na waszych?
Opłatek na bogato
Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam opłatka – przyklejał się do podniebienia i języka… Nie dawał się łatwo usunąć! Wszystko się zmieniło, gdy w domu pojawił się drugi mąż mojej mamy, Michu. Opłatek posmarował miodem, przykleił do niego drugi. Na chwilę obciążył deseczką… Wszyscy przepadają za takim bogatym opłatkiem i chętnie składają życzenia!
Ach, ten karp!
Nie wyobrażamy sobie grudniowych świąt bez karpia. Jednak wszyscy mamy ten sam problem: ości! To one nie pozwalają beztrosko cieszyć się smakiem doskonałej ryby. Czy można się ich pozbyć? Lub zrobić tak, by pałaszować karpia bez perspektywy wylądowania na pogotowiu z przysłowiową ością w gardle? Otóż jest sposób! Sprawdzony. I tak: filet karpia nacinamy ostrym, cienkim, płaskim nożem aż do skóry. Odległości między nacięciami powinny być tak małe jak się da – milimetr, dwa od siebie. Przy cięciu trzeba czuć, że się przecina ość.
Każdy kawałek ryby panierujemy metodą mąka-jajko-bułka tarta, krótko obsmażamy z każdej strony na gorącym tłuszczu (masło klarowane) i przekładamy na blaszkę. Kładziemy na wierzch wiórki masła i dopiekamy w piekarniku.
Karpia możemy przygotować wcześniej (pierwszą część) a dopiec w piekarniku przed podaniem na stół. (tekst i fot. ek)
PS W ten sam sposób można potraktować schabowego w panierce – będzie bardzo soczysty i smaczny!
A teraz coś słonego i coś słodkiego…
Zupa rybna wigilijna babci Mychy
Składniki
- głowy karpia,
- włoszczyzna,
- śmietana,
- suszone owoce, świeże jabłka,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier.
Wykonanie
Ugotować włoszczyznę z przyprawami. Przecedzić. Osobno ugotować suszone śliwki, gruszki i jabłka świeże. Przetrzeć jabłka do zupy, śliwki i gruszki wyłożyć na talerze, wodę z gotowania owoców wlać do zupy. Zaklepać śmietaną. Zrobić trochę karmelu z łyżki cukru, wlać do karmelu trochę gorącej wody. Doprawić do smaku. Po ugotowaniu włożyć surowe ryby. Gotować chwilę. Zupę podawać z łazankami.
Ugotowanego karpia w sosie piernikowym podawano na tych samych talerzach z łazankami jako drugie danie.
Sos piernikowy do gotowanego karpia
- pierniki (bez lukru i ozdób),
- rodzynki, kompot z suszu,
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego),
- przyprawy: sól, cukier ewentualnie sok z wyciśniętej cytryny
Wykonanie
Pierniki zetrzeć na tarce i zalać kompotem z suszu. Rodzynki namoczyć.
Pół godziny przed podaniem przygotować sos: do namoczonych pierników dodać ½ szklanki wina, pierniki, przyprawy. Zagotować. W razie potrzeby dolać kompotu z suszu. Sos powinien być gęsty.
Tym sosem polewamy dzwonka gotowanego karpia z łazankami. (BK)
Magiczna kapusta Danusi z Czakramu
Sk
ładniki
- 1 kg kapusty kwaszonej,
- 0,5 kg pieczarek,
- 5-7 cebul (ok.600-700 g),
- 1 kostka masła,
- sól, pieprz.
Wykonanie
- Kapustę obgotować kilka razy, odlewając wodę i dolewając świeżej do wysokości kapusty. Z pierwszego odlania zostawić ½ szklanki na wypadek, gdyby była bez smaku (zbyt obgotowana).
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1/2 kostki masła,
- Pieczarki pokroić w plastry i dodać do smażonej cebuli.
- Połączyć cebulę i pieczarki z kapustą, dodać resztę masła, sól, pieprz. (ek)
Uwaga: kapustę można przygotować wczesniej i zamknąć na gorąco do słoika.
Ryba w zalewie ananasowej
Ryba:
Ok.1 kg ryby (ja robię z filetów morszczuka lub dorsza)
Rybę do tej zalewy mogą stanowić małe kawałki usmażonej ryby (jak poniżej) lub małe klopsiki rybne.
Przyprawione kawałki ryby (sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek) obtaczamy w mące i smażymy; odkładamy na talerz.
Sos – zalewa (składniki)
> 3-4 średnie cebule + olej do smażenia
> puszka ananasów w plastrach
> 1 duży (480g) wyciskany pikantny ketchup Pudliszki
> przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie sosu:
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę – ja kroję poziomo na 2 lub 3 części i potem promieniście w piórka, wykrawając wcześniej dolne zgrubienie;
Gdy cebula jest szklista dodajemy pokrojone promieniście ananasy;
Dodajemy ketchup;
Jeśli sos jest za gęsty (a jest prawie zawsze) rozrzedzamy go sokiem ananasowym – można dodać nawet cały sok;
Doprawiamy solą (mało) i pieprzem;
Studzimy.
Łączymy rybę z sosem:
Na spód szklanego naczynia dajemy trochę sosu i go rozprowadzamy; potem dajemy warstwę ryby i znów sos, warstwę ryby i resztę sosu.
Rybę sporządzamy na dzień lub 2 przed podaniem.
(LN)
Pszenica z makiem i miodem czyli staropolska kutia
Skład
niki:
- 20 dkg pszenicy (1 szklanka), specjalnie wyselekcjonowana i oczyszczona bez łusek
- 15 dkg maku
- 5 dkg orzechów
- 5 dkg rodzynków
- wanilia
- cukier i miód
- 1/8 litra dobrej śmietany
Pszenicę opłukać, ugotować do miękkości (gotuje się 3-4 godziny), odcedzić i ostudzić. Mak sparzyć wrzącą wodą i trzymać na ogniu długo pod przykryciem, aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać orzechy, pszenicę, rodzynki, wanilię, cukier i miód do smaku oraz śmietanę. Wyłożyć na szklane pucharki. (ASz)
Francuski deser wigilijny, tzw. Gałązka
Składniki
- 5 dużych jabłek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki wody
- sparzona skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki rodzynek
Bita śmietana
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie
Jabłka umyć, pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do rondla. Zasypać cukrem, wlać wodę i dodać skórkę obraną z cytryny. Gotować na małym ogniu aż jabłka staną się szkliste.
Skórkę z cytryny usunąć, a jabłka wyłożyć do schłodzonego szklanego naczynia (np. kompotierek) i polać płynem z gotowania.
Udekorować bitą śmietaną. Położyć, wg uznania, pomarańcze, mandarynki, rodzynki, posypać posypką.
Bita śmietana
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (najlepiej w mikserze) na gęstą pianę. (HS)
Uwaga: deser podawać po mocnym schłodzeniu w lodówce.
Przepis na 6 porcji, czas wykonania – 40 minut
Bezowe makiełki
Proponujemy spróbować makiełek, robionych trochę inaczej, niż tradycyjne.
Składniki
- mak z bakaliami i miodem,
- małe bezy.
Wykonanie
Z bezów i maku wykonuje się stożek, układając naprzemiennie warstwy bezów i maku, zaczynając od bezów i kończąc na bezie na szczycie. Można też układać bezowe makiełki w przeźroczystej szklanej misce. (EH-W)
Pyszne, proste w robieniu ciasteczka. No, wymagają trochę wałkowania.


























