W niedzielę 13 czerwca 2025r. grupa słuchaczy i miłośników szparagowych frykasów z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lesznie odwiedziła Mochy, aby wziąć udział w wyjątkowym i pełnym smaku Święcie Szparaga. Wyjazd, perfekcyjnie zorganizowany przez Annę Kwaczyńską, rozpoczął się od zbiórki przy leszczyńskim Trapezie.
Nasza wyprawa zaczęła się od wizyty w Wieleniu, gdzie spędziliśmy miłe chwile, delektując się lodami, kawą i napojami nad Jeziorem Przemęckim, nieopodal ośrodka Trzy Jeziora. Tam dołączyła do nas część grupy przebywająca w Boszkowie, po czym wszyscy razem dotarliśmy na stadion w Mochach. Podczas naszego pobytu miało miejsce ważne dla gminy wydarzenie – oficjalne nadanie miejscowości tytułu Szparagowej Stolicy Polski
Mieliśmy okazję posmakować mnóstwa specjałów dostępnych na licznych straganach. Próbowaliśmy zupy szparagowej w różnych odsłonach: czystej, z kluseczkami czy ziemniaczkami, a także tart ze szparagami, lodów i wielu innych przysmaków.
Szczególnie ciekawe okazały się potrawy, które zwyciężyły w kulinarnym konkursie „Szparagowa Doskonałość”, skierowanym do kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Tematem konkursu były tarty szparagowe z kozim serem i suszonym pomidorem oraz musy szparagowo-truskawkowe z bezą. Oczywiście, mieliśmy przyjemność ich degustacji po zakończeniu prac komisji oceniającej.
Wśród dodatkowych atrakcji znalazły się także występy dzieci i młodzieży z gminy, pokaz kulinarny z udziałem Mateusza Gesslera oraz występy Staszka z Gór.
Naszą wizytę w Mochach zakończyliśmy po godzinie 18:00 i pełni wrażeń wróciliśmy do Leszna.
Ania doskonale organizuje takie wyjazdy i z niecierpliwością czekamy na jej kolejne propozycje. To świetna oferta dla tych członków UTW, którzy nie prowadzą samochodu, a chcieliby spędzić miło czas, ponieważ zawsze znajdą się chętni do wspólnego podróżowania.
Barbara Kaczmarek
Zdjęcia Anna Kwaczyńska, Barbara Kaczmarek

























