Wydarzenie współfinansowane przez miasto Leszno w ramach projektu „Aktywni mimo wieku”
„Szlachetne zdrowie” – inspiracje dla aktywnego życia seniorów
Czy seniorzy mogą być na tyle zdrowi i sprawni, by móc aktywnie uczestniczyć w życiu społecznym, rozwijać swoje pasje i angażować się w nowe inicjatywy? Odpowiedź na to pytanie można było uzyskać uczestnicząc 21listopada 2024r. w sympozjum „Szlachetne zdrowie”. W murach gościnnej uczelni – Akademii Nauk Stosowanych zgromadzili się słuchacze leszczyńskiego UTW, zaproszeni goście – przedstawiciele różnych instytucji publicznych oraz studenci ANS. Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku w Lesznie, a partnerami Wojewódzki Szpital Wielospecjalistyczny i Akademia Nauk Stosowanych w Lesznie. Konferencja była współfinansowana ze środków Miasta Leszna w ramach projektu „Aktywni mimo wieku”.
Prowadząca obrady kol. Alicja Szczepińska nakreśliła cel spotkania –promowanie zdrowego stylu życia, edukację zdrowotną wśród seniorów oraz przedstawiła prelegentów. Jako pierwsza wystąpiła prezes stowarzyszenia Maria Zielony witając zebranych, następnie prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą ANS, prof. dr hab. Maciej Pietrzak wprowadził uczestników w zagadnienie, podkreślając, że omawiana tematyka jest istotna dla każdego wieku. Tematem sympozjum było omówienie trzech wybranych aspektów wpływających na zdrowie i jakość życia na różnych jego etapach: zdrowia psychicznego, prawidłowej diety oraz dbałości o zdrowy kręgosłup.
Aktualny i niezmiernie ważny problem we współczesnym świecie podjął prof. dr n. med. Andrzej Rajewski w wykładzie zatytułowanym „Stres i kryzys na różnych etapach życia”. Zgodnie z definicją stres jest reakcją organizmu na bodźce, które mogą być pozytywne (eustres) i negatywne (dystres).Ten związany ze starzeniem się jest długotrwały i powoduje wiele negatywnych objawów klinicznych. Wprawdzie, zdaniem profesora, z objawami związanymi z wiekiem musimy się pogodzić, istnieje jednak możliwość zwiększenia odporności na stres. Jest to możliwe dzięki okresowej kontroli parametrów życiowych, zmobilizowaniu się do ruchu, stymulacji aktywności umysłowej i pozytywnemu stosunkowi do rzeczywistości.
O jakości życia człowieka niewątpliwie decyduje dieta. Tematowi zdrowego żywienia poświęcony był wykład „Elementy tradycyjnej diety japońskiej jako klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia” przedstawiony przez dietetyczkę dr Aleksandrę Bykowską-Derdę. Wykładowczyni podkreśliła, że w Japonii zalecana jest tradycyjna (zdrowa), a nie nowoczesna (przetworzona) dieta. Przedstawiła produkty, których należy jeść więcej, których należy jeść mniej, i te, które powinno się zamienić na zdrowsze. Omówiła japońską piramidę żywieniową oraz dietę Washoku polegającą na różnorodności i sezonowości produktów, podając jednocześnie możliwość przełożenia jej na dietę polską. Jednak podstawą japońskiej filozofii jedzenia jest uważne, wolne spożywanie posiłków, co jest nierozerwalnie związane z niższym ryzykiem otyłości.
Kręgosłup – nasza podpora – był tematem prelekcji pt. „Zdrowy kręgosłup” przedstawionej przez mgr fizjoterapii Beatę Lorych. Okazuje się, że 7 na 10 osób ma lub będzie odczuwało ból kręgosłupa, szczególnie w odcinku krzyżowo- lędźwiowym. Prelegentka jednoznacznie stwierdziła, że kręgosłup nie lubi bezruchu, zwłaszcza długotrwałej pozycji statycznej, za to uwielbia ruch – zmianę pozycji, chodzenie, do czego nie potrzeba przecież żadnych drogich sprzętów. Następnie, w ramach profilaktyki zdrowotnej, fizjoterapeutka omówiła podstawowe zasady ergonomii, praktycznie pokazując, jak należy wykonywać niektóre codzienne czynności.
We współczesnym społeczeństwie starość bywa postrzegana przede wszystkim przez pryzmat wyzwań związanych ze zdrowiem. Wraz z wiekiem następuje nasilenie dolegliwości somatycznych, pojawiają się zaburzenia psychiczne, a wraz z nimi izolacja czy zależność od innych. Wykłady zaprezentowane podczas sympozjum pozwoliły wielu z nas inaczej spojrzeć na tematykę szeroko rozumianego zdrowia seniorów. Być może sprawią, że późna dorosłość stanie się ciekawym i satysfakcjonującym etapem życia.
Elżbieta Hejnowicz-Wojciechowska
Prezentacja do wykładu „Elementy tradycyjnej diety japońskiej jako klucz …” – zamieszczamy za zgodą dr Aleksandry Bykowskiej-Derda – link Elementy tradycyjnej diety japońskiej
zdjęcia: Lena Nowakowska, Helena Sierpowska

























